Kalo korang ade kat fb semalam mesti tau aku biat swissroll...1st time ni buat..masa jalan2 kat blog en.mat Gebu terpandang r resipi ni..maka sepantas kilat pi masuk dapur (kebetulan sume bahan ade)..sedap sungguh kek ni..lagi2 dalam tu ade whipping cream dan stoberi kan..lagi r sedap..hehhee....walaupun rupanya buruk..tadi rasanya sedap u...(dah aku terlebih gula..muahahah)..ok ni resipinye..

Strawberry Swissroll
BAHAN A :-)
2 putih telur gred A
1/8 camca teh cream of tartar
40 gram gula halus @ castor
BAHAN B :-)
40 gram tepung halus (mat guna tepung gandum)*
1/8 camca teh baking powder*
1/2 camca besar susu tepung*(*disatukan dan diayak)-aku guna meal shake
20 ml minyak jagung (mat guna minyak masak)
2 kuning telur gred A
1/2 camca teh esen vanilla
15 ml air
25 gram gula halus @ kastor
Secubit garam
BAHAN C :-)
6 - 7 biji buah strawberry, didadu*
1 camca teh gula halus*(*disatukan dan gaul rata)
200 ml whipping cream, disejukkan
CARA MEMBUATNYA :
- Panaskan oven pada suhu 180C, lenser loyang kek berukuran 8 inci x 8 inci dengan mentega, alas dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi. Ketepikan.
- Dalam satu bekas, satu kan semua bahan2 B dan kacau rata dengan whisk hingga semua sebati. Ketepikan.
- Putar bahan A hingga kental, kemudian masukkan ke dalam no. 2 dan gaul dengan kaedah kaup balik hingga sebati. Tuang dalam loyang kek, ratakan dan bakar 15 minit. Keluarkan dari oven, terbalikkan kek dan buang kertas alasnya. Biar sejuk sedikit.
- Putar whipping cream tadi hingga kental, tapi jangan putar terlalu lama. Sapu atas kek tadi, tabur strawberry rata2 dan gulung kemas2. Simpan dalam peti sejuk 1 jam sebelum dipotong dan hidangkan..
ok ni pulak ade 80 biji cupcake yang di order untuk hari guru yang lepas...design adalh sgt terhad sbb aku takde banyak nozle..



No comments:
Post a Comment